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INTERPRETATION IC 90.1-1999-4 OF 

ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-1999 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 

 

February 6, 2000 

 

Request from: Ronald Majette, Program Manager, Building Research and Standards Division, 

U.S. Department of Energy 

 

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 

ASHRAE/IESNA Standard 90.1-1999, Section 9.3.1.2,  Additional Interior Lighting Power. 

 

Background:  This section in the 1999 standard addresses those conditions where additional 

lighting may be required or desired in a space that would exceed that used for general lighting 

purposes.  It appears that the intent of this section is to provide for additional lighting when 

needed but restrict its use such that it is used only for the intended purpose and not for general 

lighting.  However, the text describing the specific lighted areas in a building where additional 

lighting may be applied and the identification of appropriate spaces to which to apply the 

additional power (checkmarks in the LPD table) appear to be contradictory.  The identifying 

check marks in the Table 9.3.1.2 that identify appropriate space types for the additional power 

appear to be inconsistent with spaces for which the additional power allowances have been 

outlined in 9.3.1.2.1 (a), (b), and (c).  For example, checkmarks are included for Exercise areas 

and dormitory living spaces but not for the office areas (VDT), atriums, or lobbies (decorative) 

that are common to many different building types.  

 

Question:  Is the intent of Section 9.3.1.2 “Additional Interior Lighting Power” that additional 

lighting power as described for spaces with decorative lighting, VDT use, and/or sales activities 

be allowed only in spaces where there is an associated checkmark in Table 9.3.1.2? 

 

Answer:  No. 

 

Comment:  Check marks provide an indicator of where additional power may be used, they do 

not grant or limit additional lighting power.  The check mark intent is to refer the user to section 

9.3.1.2, “Additional Interior Lighting Power”.  It is the intent of the committee that additional 

power is allowed in spaces meeting the specific requirements of 9.3.1.2, “Additional Interior 

Lighting Power”. 


